Zijde is een 100% ademend natuurproduct en is afkomstig van de cocon van de zijdelarf. De cocon bestaat uit lijm en dunne draden. Deze draden worden afgewikkeld en vormen de zijdegaren. De garen worden gebruikt om zijde te maken. Op 1 cocon zit wel 3000 meter draad. De langste draad aan 1 stuk is 900 meter. Het zijn de lange draden die moerbei zijde genoemd worden.  Korte zijdevezels zijn niet geschikt voor beddengoed.


EIGENSCHAPPEN VAN ZIJDE


Zijde is:
Sterk, vooral als het nat is
Veerkrachtig
Koude- en warmte isolerend
Heeft een mooie glans
Is in mooie kleuren te verven
Kan door transpiratievocht worden aangetast
Kostbaar

ZIJDESOORTEN VOOR BEDDENGOED

Moerbei zijde
Hoe een stof heet, hangt af van hoe de draden geweven zijn. Dat is een technisch verhaal dat ik hier achterwege laat. Voor beddengoed gebruikt men meestal een satijn-weving: de stof is zo gemaakt, dat er een lichte glans ontstaat. De stof is glad en zacht en drappeert mooi. De meest gebruikte stoffen voor zijden beddengoed zijn deze satijn-zijdes: Zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin, charmeuse.
Habotai
is ook een zijdesoort (zonder glans) die voor beddengoed gebruikt wordt. Goede habotai is minstens 12 momme dik.

ANDERE ZIJDESOORTEN

Wilde zijde
Zijde van rupsen die niet gekweekt zijn maar in het wild leven. Bekend is de zijderups de Tussahspinner uit India. Hij spint een sterke, grove draad. Soorten hiervan zijn: Shantung- en Honanzijde. Echter, in de praktijk betekent wildzijde feitelijk dat het afval is van moerbei zijde.

Doupionzijde
Doupion is een zijde van cocons die door 2 rupsen samen gesponnen worden. Een romantisch idee. De garens zijn onregelmatig. Doupion is vaak niet van 100% dupionzijde maar gemengd met andere zijdesoorten of andere garens. Het wordt gebruikt voor galajurken, bruidsmode, tafellopers en sierkussens. De stof heeft de kenmerkende oneffenheden in de weving en heeft vaak prachtige kleuren.

Zijde jersey
Zijde jersey is hetzelfde gemaakt als de bekende katoen jersey van uw shirts, ondergoed e.d. Het is sterk en rekbaar en gebruikt in bijvoorbeeld zijde shirts en onderkleding.

Crêpe de chine
Crepe de chine valt erg soepel en glanst niet zoals satijn. Het kan gebruikt worden voor los vallende kleding en sjaals.

Jacquard zijde


Jacquard weefsels zijn zo geweven dat er een patroon van mat en glas te zien is. Zoals hierboven op de foto. 
Bijvoorbeeld een ruitje, strepen of bloemen. Jacquard is de verzamelnaam van alle stoffen die op deze manier geweven zijn. Dat kan van elk materiaal geweven zijn, van katoen, zijde of synthetisch. Bij Silk Heaven vind je uiteraard 100% zijde jacquard.