Zijde is afkomstig van de cocon van de zijderlarf. De zijdelarf voedt zich veelal met bladeren van de moerbeiboom. Wanneer de transformatie van rups naar vlinder begint, spint de rups een cocon van dunne draden en lijm. Om zijdegaren te winnen, smelt men voorzichtig de lijm om zo de dunne draden te kunnen afwikkelen. Deze dunne draden vormen zijdedraden, waarvan vervolgens de stof zijde gemaakt kan worden.


Zijde wordt eco geproduceerd: er is slechts wat water nodig voor de productie.


De productie


1. Alleen de beste kwaliteit zijde cocons worden geselecteerd voor het produceren van de zijden dekbedden: groot, wit en zonder oneffenheden.

2. De cocons worden nat gemaakt met water om de natuurlijke lijm op te lossen die in de zijde cocons zit. Dan kan de cocon afgewikkeld worden. Op 1 cocon zit wel tot 3000 meter zijde! Waarvan de langste draad aan 1 stuk gemiddeld 900 meter is.

3. De zijden strengen worden in de buitenlucht gedroogd.

4. Op een speciale tafel in de maat van het dekbed, wordt het `zijden vlies` gespreid met de hand. Aan elke hoek van de tafel staat een werknemer. Zo trekken zij het vlies uit tot de grootte van het dekbed. Lagen zijde worden gestapeld op elkaar, zo ontstaat het gewenste vulgewicht.

5. De naaisters naaien de vulling in een 100% zijden tijk. 

Het product is klaar: een heerlijk dekbed van pure zijde.