In het kort:

 


 Details:

 • Machine was op handwasprogramma/ wolprogramma op 30ºC of handwas
  Zijde is antibacterieel en niet geschikt voor huisstofmijten. Hogere temperaturen zijn overbodig
 • Gebruik een fijnwasmiddel dat geschikt is voor zijde, bij voorkeur Tenestar of Neutral fijnwasmiddel, zonder optische witmakers
 • Donkere en rode kleuren kunnen afgeven. Was ze daarom een paar keer voor gebruik. Voeg bij elke laatste spoeling een scheutje witte azijn toe. Dat bindt de kleur. Neem het in gebruik als het water niet meer verkleurd.
 • Gebruik nooit een bleekmiddelhoudend wasmiddel
 • Gebruik geen wasverzachter bij zijde; dat kan het dof maken
 • Kort centrifugeren op maximaal 400 toeren
 • Nooit wringen, wrijven. 
 • Als u het te drogen hangt: trek het in vorm, hangt het uit
  Tip: heeft u geen droogrek binnen? Leg een grote strandhanddoek over een deur, die de hele bovenkant van de deur bedekt, ook de hoek (punt). Vouw het natte hoeslaken of dekbedovertrek zo, dat het over de deur heen hangt. Op de handdoek. Laat de deur open. Draai het beddengoed na een tijdje om. Dan droogt de onderkant. Zo droogt je beddengoed snel, met weinig ruimte en bijna vrij van kreuk
 • Niet drogen op of nabij een verwarming
 • Niet in de droger
 • Niet blootstellen aan zonlicht
 • Gebruik geen waszakje
  Dit is van ander materiaal dan zijde en kan schuren tegen de zijde, net zoals een scherpe rits die soms aan waszakjes zitten. 
 • Strijken op lauwe temperatuur / zijde-stand van uw strijkijzer (1 stip) aan de binnenkant van het beddengoed, bij voorkeur als het nog een beetje vochtig is. Dit mag met stoom. Strijken is niet noodzakelijk. Het maakt de zijde wel weer gladder. 
 • Pas op met scherpe voorwerpen, zoals sieraden als u onder uw zijden dekbedovertrek slaapt. Dit kan de stof beschadigen
 • Gebruik geen alcohol of parfum op het zijden kussensloop
 • De glans kan door wassen wat verminderen, dat is normaal. De zijde blijft het mooist met Tenestar zijdewasmiddel. Daarna strijken. U kunt ook een scheutje witte azijn toevoegen aan de laatste spoeling. Dit doet u dan in het wasverzachter bakje
 • Algemene onderhoud tip wasmachine: draai1x in de 6 weken een lege trommel op 90 graden om oude zeepresten en bacteriën te verwijderen uit de wasmachine

Vlekken tips
Bloedvlekken meteen met koud water afspoelen en daarna wassen. Oude vlekken insmeren met vloeibaar zijdewasmiddel. Tien minuten laten intrekken en daarna wassen. Met voorwas- en hoofdwasprogramma. Om eiwit gerelateerde vlekken te verwijderen, zoals bloed, kan het ook helpen een klein beetje Baking Soda/ Bakpoeder op de vlek te strooien en dat te bevochtigen. Daarna wassen volgens de voorschriften.

Langs het hoofd verliest een mens de meeste warmte en de meeste transpiratie. Daarom zal een lichte kleur kussensloop na verloop van tijd wat beige verkleuren. Dit geldt voor alle materialen: zowel katoen, polyester als zijde. 

Tip: Draai de sloop om en slaap aan de andere kant. Kussenslopen zijn los te koop, dus u kunt gemakkelijk de zijden kussenslopen bij een dekbedovertrek, vervangen. Laat het kussensloop niet te vuil worden, was het op tijd. Heeft u wel vlekken, smeer het zijden kussensloop dan in met Tenestar zijdewasmiddel, laat het 10 minuten intrekken. Was het daarna in de wasmachine, volgens de wasvoorschriften, op voorwas- en hoofdwasprogramma op 30ºC.


Krimpt zijde?

In beddengoed wordt nooit met exacte maten gewerkt, bij geen enkel merk. Het is altijd ongeveer de maat die op de verpakking staat. Ons atelier maakt het zijden beddengoed extra ruim, er is rekening gehouden met de krimp. Zijde krimp de eerste keer dat het gewassen wordt.  Wanneer u zich aan de wasvoorschriften (volgt in verpakking) houdt, volgt er daarna geen krimp bij de zijden slopen.


Top Tips: zijden hoeslakens
Gebruik onder uw zijden hoeslaken een goede zachte matrastopper of deken om slijtage te vertragen
Zijden hoeslakens hebben het meest te verduren van slijtage. Roteer het hoeslaken: dek het de ene keer op met het waslabel aan de hoofdzijde, andere keer aan het voeteneind.
Het is normaal dat zijden hoeslakens twee keer sneller slijten dan zijden overtrek of kussensloop. Dat heeft te maken met de mate van gewicht en druk die op een hoeslaken komt.


Bekijk 100% zijden kussenslopen >