Wij waarderen jouw wens om een bewuste keuze te maken en dragen graag bij aan het maken van de duurzame keuze, met onze kennis. Lees daarom dit gehele artikel, dat is onze tip. Zo kun je met volledige informatie je eigen keuze maken. 


Wat je moet weten over textiel om een duurzame, meest diervriendelijke keuze te maken:


 • Polyester, polyester satijn, acryl
  Het is een kunststof materiaal, zoals plastic, gemaakt van aardolie:
  a) chemisch proces uit de petrochemische industrie, gemaakt van aardolie. Maakt gebruik van vele chemicalien
  b) komt als "plastic soep" in de oceaan en bedreigt het hele ecosysteem en zeeleven (en daarmee ook mens en dier)
   
 • Is katoen diervriendelijk als er 70% van alle chemicaliën die er bestaan, op toepast worden +  katoenteelt op nr 1 staat van bedreiging wereldwijd van onze drinkwater voorziening (bron: WNF)? Voor 1 jeans heb je 5000 liter water nodig..
  Bovendien is katoenteelt een monocultuur, waardoor voorheen vruchtbare bodem, na een aantal jaren katoenkwekerij, in woestijn is veranderd.

 • Is Ahimsa Silk, peacesilk, diervriendelijk als 95% van de eitjes gedood wordt, omdat men anders te veel motten krijgt?

 • Is een product duurzaam als het van lage kwaliteit is (korte vezels van ahimsa silk of welke 'wegwerp' producten dan ook)?

  Van Ahimsa Silk (een zijdesoort waar de pop uitgekomen is) kan geen satijn geweven worden en kunnen geen lange vezels gemaakt worden. De cocon is immers kapot in dat geval. Slechts korte vezels blijven over, die dan de fijne eigenschappen van moerbei zijde niet meer hebben. Deze zijde is er maar beperkte en alleen geschikt voor sjaals, sierkussens van dupion zijde, t shirts. Bij Ahimsa Silk/ Peacesilk, wordt 95% van de eitjes gedood. Wildzijde zijn de korte afval vezels van moerbei zijde. Dat heeft niets te maken met in het wild leven of Ahimsa Silk. Van nature leeft een bombix mori mot

 • De moerbei zijde komt uit kwekerijen, een deel van de eitjes komt uit en maken leven hun normale levensduur van 24 uur. Een zijdemot Bombix Mori wordt van nature 24 uur oud. Een deel komt niet uit, omdat voor hoge kwaliteit zijde, met behoud van alle voordelen ervan, de larf niet uit de cocon mag komen. Hierbij zijn onderzoekers van mening zijn dat de zijdelarf geen pijn kan voelen.

 • Als je dat vergelijkt met Ahima Silk of de vrije natuur, komen er meer motten uit en leven hun leven in deze kwekerijen dan bij Ahimsa silk of in de natuur (ziektes, weersomstandigheden, opgegeten door andere dieren)

 • Is wol diervriendelijk als de dieren soms (zoals bij Uggs, volgens filmpjes op youtube) niet goed behandeld worden en de verwerking van wol vele chemische behandelingen vraagt, voordat het verwerkt kan worden tot dekbed of trui? In West-Europa worden de meeste dieren goed behandeld. Maar hoe zit dat in de productielanden. 


In onze ogen is kwaliteit de beste duurzame keuze. Zoals je ziet, zit namelijk aan elk materiaal een gevolg.
Minder consumeren, je producten goed onderhouden/verzorgen en bewust omgaan met de grondstoffen van onze aardbol. Recyclen i.p.v. weggooien. Kiezen voor kwaliteit.


Zijde is niet geschikt voor veganisten, net zo min als leer. Een duurzame en eco keuze is moerbei zijde wel. Er wordt slechts een kleine hoeveelheid water gebruikt bij de productie. 


Waarom lange vezels zijde van belang zijn:
Waarin zit het (prijs)verschil tussen een wildzijde dekbed en zijden dekbed? 


Meer lezen over alle voor- en nadelen per textiel soort/ textiel productie: klik hier>

Als je nog vragen heeft, je bent welkom voor meer contact. Ik hoop dat ik heb kunnen bijdragen aan jouw eigen keuze.


Bronnen: