Was- en gebruiksvoorschriften 100% zijden kussen en dekbed 


Hoofdkussen, dekbed
(we bedoelen hier niet een dekbedovertrek)

Een dekbed van zijde trekt geen stof aan en is anti allergisch. Het vraagt geen onderhoud en het hoeft nooit bijgevuld te worden. Een paar keer per jaar in de buitenlucht, uit de zon, laten luchten is voldoende.
Gebruik uw kussen en dekbed altijd met een verwijderbare sloop of dekbedovertrek.
Het kussen/dekbed nooit sterk opschudden of `opduwen', dan kunnen de handgelegde zijden draden scheef gaan zitten. Zachtjes opschudden volstaat.

Niet: Wassen, naar de stomerij, centrifugeren, in de droger (al deze manier zullen een slecht effect hebben op het kussen/dekbed. In geval van nood kunt u, op eigen risico, kiezen voor een stomerij die geen trommel gebruikt. Gaat u svp naar een specialist met een eigen stomerij en vraag om advies. Elke vorm van wassen zal een kleine vormverandering van het kussen/dekbed tot gevolg hebben.


Kan je het wassen?

Mocht je een merk zien dat aangeeft het het zijden dekbed is wasbaar: In principe is een moerbeizijde dekbed niet wasbaar. Bij een 100% moerbeizijde dekbed, met lange hand gespreide vezels (welke de voordelen biedt) is wassen niet goed: de vulling kan dan verschuiven.  Een moerbei zijde dekbed is onderhoudsvrij: wassen is niet nodig, het trekt geen stof aan, er leven geen huisstofmijten in en u beschermt het met een dekbedovertrek.  De merken zijden dekbedden in onze collectie zijn niet wasbaar en van 100% moerbeizijde vulling.  We hebben daar in de jaren dat we bestaan sinds 2009, geen klachten over ondervonden. 

Bovendien zal men met het kenmerk 'wasbaar' niet wasbaar bedoelen zoals u zich voorstelt: Het is niet de bedoeling om het dekbed regelmatig te wassen. Het mag alleen thuis in de wasmachine, niet via een wasserette. Dus het zal meestal niet in de wastrommel passen. Het is bedoeld alleen in geval van nood te wassen. Onderhoud is namelijk niet nodig, het trekt geen stof aan, er leven geen huisstofmijten in. In principe mag moerbei zijde niet gewassen worden qua dekbed. Wassen mag ook alleen met zijdewasmiddel, op zijde programma, geen resten van andere wasmiddel in de trommel, 400 toeren centrifugeren, liggend drogen uit de zon. En, het zal slijten van wassen. Kortom, het is niet nodig om te wassen. En zeker niet bedoeld om dat regelmatig te doen, ook niet 1x per jaar.

Wees dus gerust m.b.t. het niet wasbaar zijn van een met zijde gevuld dekbed. 


Vlekken
Vlekken direct afnemen met een schone, vochtige doek.
Mocht het toch nodig zijn om een vlek uit te wassen, doe dit met de hand op 30°C en alleen dat deel van het dekbed, waar de vlek zit. Dep het kussen/dekbed droog met handdoeken vanaf de boven- en de onderkant. Niet wringen, niet centrifugeren, niet in de droger. Liggend laten drogen uit de zon.Gebruik een zijden dekbed altijd met een dekbedovertrek.

Verkleuring door eventuele transpiratie is geen onderhoud voor nodig.
Bekijk wasvoorschriften voor zijden dekbedovertrek, hoeslaken en kussenslopen >>